Slik finner du lovlig gratis bilder på nett

Bilder er lett tilgjengelig og enkelt å laste ned fra overalt på nettet. Men dette betyr ikke at det er lov til å gjøre det helt uten videre, man må være klar over at loven brytes om du ikke sørger for at bildet er merket med fri bruk.

Et fotografi er et åndsverk

Åndsverksloven gir opphavsmann eierskap til sine verk, og forbyr uautorisert kopiering av andres åndsverk. Et fotografi er et verk som opphavsmannen har enerett til å råde over.

Bloggeren Anne Brith opplevde at mange bedrifter stjal hennes bilde av en 17. mai-kake våren 2015, og brukte det til egen vinning på sine egne nettsider. Hun tok heldigvis opp kampen, og sendte faktura til de bedriftene som hadde tatt seg til rette og brukt hennes bilde uten tillatelse.  Les om hva Anne Brith skriver om bildetyveriet og åndsverksloven her.

Les og så: Forskjell på redaksjonell og kommersiell bildebruk

Creative Commons og Norsk lisens for offentlige data (NLOD)

Creative Commons er et internasjonalt nettverk som tilbyr lisenser tilpasset bruk på internett.

Fotografier som er publisert under Creative Commons kan fritt kopieres og distribueres til alle som vil ha det via internett og digitale medier. Fotografen kan velge kriterier for bruken, for eksempel om fotografiet kan brukes kommersielt, eller om det er lov til å bearbeide fotografiet.

creativecommons.no finner du de ulike Commons Deed og linker til de juridiske lisenstekstene på norsk for samtlige seks standard Creative Commons-lisenser.

Når data er lisensiert med Norsk lisens for offentlige data (NLOD) kan de fritt viderebrukes på visse vilkår. Vilkårene finner du her.

Regjeringen anbefaler at data deles under standardiserte, lett tilgjengelige lisenser, som for eksempel Norsk Lisens for Offentlige Data, eller Creative Commons (CC).

Om du finner et fotografi med CC eller NLOD skal det alltid gis kreditering til fotografen, lenke tilbake til der verket er funnet, og angi hvilken lisens som er brukt.

Om fotografiet er merket med Creative Common Zero (CC0), betyr det at verket har falt i det fri, – og du kan bruke det uten noen form for kreditering. Det finnes flere nettsteder som tilbyr søk etter bilder med denne typen lisens, her er noen av dem:

Enerettsforeldet

 “Ophelia”, Fotokunst fra 1895.

“Ophelia”, Fotokunst fra 1895.

Dersom opphavspersonen har vært død i 70 år eller mer kan man fritt benytte materialet slik man ønsker. For fotografier som ikke er kunstverk, så kan slike brukes fritt 15 år etter utgangen av fotografens dødsår, dersom det i tillegg er mer enn 50 år siden fotografiet ble tatt.

Eksplisitt tillatelse

Dersom verket ikke er utstyrt med en Creative Commons-lisens, og det ikke har falt i det fri kan du kontakte den som har rettighetene til verket og spørre om lov til å bruke det. Får du «ja», kan du bruke verket på bloggen din.

Wikipedia commons

Brooklyn Bridge - 03

Mus over bildet for å se krediteringen, og klikk på bildet for å komme til siden det ligger på.

Wikipedia commons inneholder både bilder, musikk og video med fri lisens. Når du finner en fil du vil bruke, kan du enten velge å laste ned bildet, eller bruke en ferdig html-kode for å vise bildet på din webside. Klikke på «use this on web», så slipper du omveien med å skrive inn detaljene om hvem som skal krediteres selv, samt at disse opplysningene ligger skjult som en tag.

Google bildesøk

Det er også mulig å finne bilder til fri bruk på Google bildesøk, ved å filtrere søket på hvilken type lisens bildet ligger under.

Gå til avansert søk på Google, og velg en av alternativene under «brukslisens».google

Flickr creative commons

Flickr inneholder millioner av bilder som du kan bruke fritt eller delvis fritt. På denne siden kan du finne bildene innenfor de ulike lisensene. Trykk»see more» for å starte søket.  Det er seks valg for søk, om du er usikker på hvilken lisens du skal velge, bruk lisensvelgeren her. Om du ikke bruker CC0, må du oppgi:

  • Tittel på verket;
  • Lenke tilbake til det originale verket;
  • Lisensen som verket gjøres tilgjengelig under.

En enklere måte å finne Flickr-bilder med CC-lisens er å bruke Compfight eller Photopin. Når du velger et bilde du vil bruke, kan du kopiere HTML-koden med ferdig kreditering. Denne koden legger du inn som bildetekst på bildet du skal bruke.